Banjara – egy stílus, mely elvarázsolta a világot……

Banjara – egy stílus, mely elvarázsolta a világot……

Banjara egy történelmileg nomád törzs, akik a mai  Rajastanban, Észak-Indiában élnek – India legnagyobb etnikai törzsi csoportja

Amikor a „Banjara” szó felmerül bármely beszélgetés során, az a kép, amely rögtön beugrik egy nőé, aki nehézfém ékszereket, sok elefántcsont karperecet és apró tükrökkel díszített ruhákat visel. Ma a banjara törzs a társadalom peremén él, de történelmileg nagyon fontos szerepet játszottak mindenhol, ahová mentek. A változatos kulturális örökséggel rendelkező országban a bandzsárák leginkább a kereskedelmmel foglalkozva vándorolnak egyik helyről a másikra.

Egy banjarai nő három darabból álló ruhát visel – Phetiya, kaali, tukri, amelyet általában Ghagra (szoknya), blúz (felső) és dupatta néven ismerünk. Színes, tükrökkel gazdagon díszített ruházatuknak  logikus oka van. Az apró tükrök fényvisszaverőként elijesztik az állatokat amikor a férfiak távol vannak.

Tovább…

Törzsi divat ma, Tribal fashion today, Ethnic fashion today

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Nézz körül a világban – nézz körül a világ divatszínpadán……..

c7777ab61ce0592bbf2f6bac79b8e224

A nagy divatházak gyakran merítenek ihletett a világ számos etnikai népcsoportjának divatjából.
Ez a divat több, mint 8600 éves múltra tekint vissza.
A kultusz Indiából, Afrikából és Latin-Amerikából származik.
Az indiai törzsi textilek az egyik legrégibb a világon – az Indus-völgyi civilizációhoz nyúlik vissza – már a Rigvéda is említi a textileket és a szövést.

Az adott népcsoport testfestése, a ruhák színei és a viselt ékszerek  viselőjük társadalmi hovatartozását türközte. Ugyanezek gyakran spirituális jelentéssel is bírtak.

Az etnikai népcsoportok, törzsi közösségek ruházatát és ékszereit az Amerikából,
a 60-as évek második felében felbukkanó hippi-mozgalom szélesített divattá és terjesztette a világban.

 

 

 

Indiai törzsi textilek egyik legrégebbi a világon, nyúlik vissza, az Indus-völgyi civilizáció. Az egyik korai részei a Véda, a Rigveda említi textil és a szövés. – See more at: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=search&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=https://www.fibre2fashion.com/industry-article/2928/the-history-of-tribal-textiles&usg=ALkJrhjuG7G5zpKPhz5iWY_lUFwhs8QE0g#sthash.fAeW2Mne.dpuf