Banjara – egy stílus, mely elvarázsolta a világot……

Banjara – egy stílus, mely elvarázsolta a világot……

Banjara egy történelmileg nomád törzs, akik a mai  Rajastanban, Észak-Indiában élnek – India legnagyobb etnikai törzsi csoportja

Amikor a „Banjara” szó felmerül bármely beszélgetés során, az a kép, amely rögtön beugrik egy nőé, aki nehézfém ékszereket, sok elefántcsont karperecet és apró tükrökkel díszített ruhákat visel. Ma a banjara törzs a társadalom peremén él, de történelmileg nagyon fontos szerepet játszottak mindenhol, ahová mentek. A változatos kulturális örökséggel rendelkező országban a bandzsárák leginkább a kereskedelmmel foglalkozva vándorolnak egyik helyről a másikra.

Egy banjarai nő három darabból álló ruhát visel – Phetiya, kaali, tukri, amelyet általában Ghagra (szoknya), blúz (felső) és dupatta néven ismerünk. Színes, tükrökkel gazdagon díszített ruházatuknak  logikus oka van. Az apró tükrök fényvisszaverőként elijesztik az állatokat amikor a férfiak távol vannak.

Ruháikat a nyugati divatkirályok is bemutatják kifutóikon.

Híresek a nők ékszerei is – vastag karpereceket (patli) hordanak, ékszereik ezüst gyűrűkből, láncokból és hajdíszekből állnak  melyeket chotla köt össze.

A Banjara művészet hihetetlenül gazdag, és magában foglalja az olyan előadóművészeteket, mint a tánc, a zene, a népi és a plasztikus művészetek, például a rangoli, a textilhímzés, a tetoválás és a festészet. Hímzéseik és tetoválásuk képezi a Banjara identitás jelentős aspektusát.